Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2009 13:04 - ИРАН - ИЗБОРИ
Автор: lunascape7 Категория: Новини   
Прочетен: 363 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.08.2009 14:13


Ахмадинеджад се закле да не бъде авторитарен

05.08.2009 11:32

Той положи клетва като президент на Иран, докато стотици се опитваха да протестират около парламента, където се състоя церемонията

 image

Махмуд Ахмадинеджад положи клетва като президент на Иран днес, призовавайки към национално единство, докато стотици привърженици на опозицията се опитваха да протестират около парламента, където се състоя церемонията.

"Аз, президентът на Ислямска република Иран, се кълна пред Свещения коран, иранския народ и бога да бъда пазител на официалната религия, на Ислямската република и на конституцията", изрече Ахмадинеджад, който започва втори четиригодишен мандат.

В същото време частите за борба с безредиците и религиозната милиция басиджи разпръснаха със сълзотворен газ стотици демонстранти, които се опитваха да стигнат до блокираната от полицията сграда на парламента и скандираха лозунги против президента.

Победата му на изборите от 12 юни
се оспорва от опозицията, начело с провалилия се негов съперник Мир Хосейн Мусави. Съмненията за манипулиране на вота доведоха до седмици на масови протести в столицата Техеран и други градове на страната, като най-малко 30 души загинаха.

Днешната церемония в меджлиса бе открита от председателя на парламента Али Лариджани, след като духовник рецитира стихове от Корана. Лариджани отбеляза, че започва

нова глава в историята на Иран

още по темата



В първата за втория си мандат реч Махмуд Ахмадинеджад защити валидността на изборните резултати и разкритикува намесата на чуждите сили, хвърлили според него сянка на съмнение върху вота.

Великобритания, САЩ, Германия, Франция и други страни отказаха да изпратят поздравителни телеграми до новия държавен глава. Никой в Иран не чака писмата ви, отвърна той.

Западните страни искат демокрация, която служи единствено на собствените им интереси, но не зачита правата на другите нации, допълни Ахмадинеджад.

Той обеща да направи външната си политика "по-силна и с повече нови ефективни планове".

С по-мек от обичайното тон Ахмадинеджад заяви, че иранският народ е за конструктивен диалог и че неговото правителство ще зачита правата и свободите му, а самият той ще се стреми да не бъде авторитарен.

Президентът не коментира директно протеста пред парламента по повод заклеването му, но заяви, че ще се противопоставя на нарушенията на закона и злоупотребите. Няма да останем безучастни, няма да толерираме неуважението, намесата и обидите, категоричен бе той.

В иранския парламент днес имаше доста празни места

но не е ясно дали това е своеобразна форма на бойкот. Бившите президенти Мохамед Хатами и Акбар Хашеми Рафсанджани, който председателства двете ключови институции на властта (Съвета по целесъобразността и Съвета на мъдреците), не присъстваха на церемонията. Нямаше ги и победените от Ахмадинеджад Мир Хосейн Мусави и Мехди Каруби.

Въпреки това Махмуд Ахмадинеджад се радва на подкрепата на аятолах Али Хаменей - висшият духовник, който "стои над всичко" в страната, и който утвърди официално президентството му в понеделник, макар и не толкова топло, колкото се надяваше Ахмадинеджад.

Сега той има две седмици да състави кабинет, който трябва да бъде одобрен от парламента.

Формирането на широко приемливо, ползващо се с доверие правителство обаче може да се окаже истинско предизвикателство предвид на серията му сериозни диспути през последните седмици с консервативни политици, които обичайно биха били негови съюзници.

 



Тагове:   Иран,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lunascape7
Категория: Други
Прочетен: 61069
Постинги: 20
Коментари: 3
Гласове: 42
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930